Tanej Junež
Foto Primož Zorko
Tanej Junež ob sobnem kolesu, ki je osnovno orodje sicer mnogo zapletenejše in računalniško podprte šolske fitnes lige.

S sobnim kolesom je povezal virtualni svet in gibanje

Podjetniški up

21. 8. 2017    
objavljeno v časniku Dnevnik

Da se dijaki premalo gibljejo in da večino svojega prostega časa preždijo ob elektronskih napravah, meni tudi 18-letni Tanej Junež, dijak Medijske šole iz Radovljice. Tuhtal je, kako bi združil drugo z drugim ter navdušil vrstnike. Rodila se je šolska fitnes liga.

Helena Peternel Pečauer

Taneja Juneža, ki je doma v Kranjski Gori, zanima marsikaj, v prostem času se rad ukvarja z različnimi športi, kot so nogomet, kikboks, akrobatika, po drugi strani pa je fant tudi podjetnega duha. Prav zato se je vključil v ustvarjalnik, krožek, ki ga na njihovi šoli vodi mentor Primož Zorko.

»Sprva je na srečanja prihajalo kar nekaj mojih sošolcev, na koncu sem ostal bolj ali manj sam. Težko bi le eden izpeljal idejo o ŠFL, saj je terjala kar dosti dela, zato sem bil zelo vesel pomoči programerja iz ZDA in dveh slovenskih razvijalcev s področja računalniške tehnologije, ki so me podprli z znanjem pri postavitvi spletne strani. Tudi mentor je izdatno pomagal, pa še en zagnan član ekipe se nam je pridružil. To je 25-letni Janez Dobnikar, na Filozofski fakulteti v Ljubljani zaključuje magistrski študij geografije,« ekipo predstavi Tanej Junež in doda, »poleg študija Janez dela tudi licenco za vaditelja in inštruktorja fitnesa na Fitnes zvezi Slovenije.«

Šport, tehnologija in podjetništvo

Ker oba fanta zanima šport, tehnologija in podjetništvo, sta se zelo dobro ujela. »S podporo mentorja, ki je tudi sam podjetnik in ima veliko zvez in kontaktov, je bil začetek veliko lažji, kot bi bil sicer,« prizna mladi sogovornik. »Počasi smo začeli razvijati zamisel o šolski fitnes ligi, ki bi vsebovala tudi element tekmovalnosti in tako dijake dodatno spodbudila, da bi se je udeležili.«

V začetku letošnjega leta je mentor začel Taneja usmerjati v podjetniške vode. Izmisliti si je moral ime projekta, izdelati logotip, postaviti spletno stran, facebook ... »V ŠFL bi vključili posamezne šole, med seboj bi tekmovale v sobnem kolesarjenju, dijake in učence pa bi motivirali s pomočjo uporabe najnovejše tehnologije. Po šolah bi organizirali tudi različne športno-zabavne dogodke, na katerih temelji tudi sama liga. Ker sodobna tehnologija omogoča zapisovanje in primerjanje rezultatov, bi šolam ponudili tudi online lestvice. Sobno kolo na šoli bi bilo z majhno napravico »wi-fi dongle« povezano z našo spletno stranjo sfl.network, zato bi se vsak rezultat sproti zapisal. Da bi bil tekmovalec bolj motiviran, bi na steni pred njim s pomočjo projektorja predvajali nekakšno računalniško igrico, vožnjo s kolesom v naravnem okolju. Bolj hitro, kot bi tekmovalec gonil pedala, hitrejša bi bil slika,« delovanje razloži Junež.

Prišel je tudi ultramaratonec Marko Baloh

Seveda brez začetnega marketinga ni šlo. Idejo je šel osebno predstavit na nekaj gorenjskih šol. »Ravnatelji so bili takoj navdušeni, dijaki pa ne, saj sprva niso razumeli, kaj sploh hočem. Ko so dojeli, so povedali, da bi se radi pomerili v potiskanju pedal sobnega kolesa,« pripoveduje.

Za začetek, za nekakšno testiranje, je k sodelovanju v ŠFL online turnir pritegnil svojo šolo in še Srednjo gostinsko in turistično šolo Radovljica. Zelo je ponosen, da se ga je udeležil tudi ultra kolesar Marko Baloh. Ker je za zagon vsakega projekta potreben denar, se je mladi podjetniški up prijavil na razpis pri Dijaški organizaciji Slovenije in dobili najvišjo donacijo v višini štiristo evrov. »V prihodnje bomo projekt financirali z denarjem, ki ga bomo dobili od šol, kjer bo potekala liga ŠFL. Vsaka naj bi prispevala po 250 evrov. Poleg tega se bomo prijavljali tudi na javne razpise s področja športa in poiskali sponzorje,« načrtuje.

Delo ŠFL je zdaj zaradi šolskih počitnic zastalo, to pa ne pomeni, da bo Junež stal križem rok. »Poskrbeti moram za promocijo. Z mentorjem in kolegom Janezom smo projekt že predstavili na velikih športnih prireditvah, denimo na Paradi učenja na Jesenicah, na Maratonu Franja in na Festivalu športa mladih v Žalcu, še preden se bo novo šolsko leto začelo, pa nameravam obiskati ravnatelje številnih šol. Razmišljam tudi o ustanovitvi zavoda, registriranega za dejavnost v športu, saj bom tako v naslednjem šolskem letu projekt lažje prijavljal na javne razpise,« razmišlja.

»Že septembra moram v ŠFL povezati čim več šol in po njih organizirati in izvajati tudi zabavne športne dogodke. Naredil bom vse, kar je v moji moči, da se bo projekt uresničil natančno po moji zamisli.« Taneja Juneža podjetništvo zelo vleče, zato pravi, da bi z njim povezana tudi izbira študija. »Izbiral bom med marketingom, športom in tehnologijo, potem pa bom novo znanje poskusil čim bolje unovčiti pri nadaljnjih idejah.«

na vrh strani pripravil    
IMPRESS