Najdi prakso
Foto Tjaša Poklar
Skupina dijakov iz Postojne in Ilirske Bistrice s projektom Najdi prakso povezuje dijake, ki se zanimajo za opravljanje obvezne prakse, in podjetja, ki jo omogočajo. Na sliki so z leve proti desni Luka Gregorn, Patrik Benčina, Tevž Sedmak, Žan Černe in Luka Poženel.

Želijo, da dijaki v podjetju dobijo zase res koristno prakso

Podjetniški up

17. 7. 2017    
objavljeno v časniku Dnevnik

Skupina petih dijakov iz Ilirske Bistrice in Postojne se je odločila, da bo dijakom rešila problem iskanja prakse s portalom Najdi prakso.

Helena Peternel Pečauer

V ekipi, katere večina članov je skupaj že dve leti, so vsi stari 17 let. Vodja ekipe je Patrik Benčina, ki je doma v Postojni, obiskuje pa gimnazijo v Ilirski Bistrici, program tehnik računalništva, letos je končal 2. letnik. Ta program obiskujeta tudi Luka Poženel in Luka Gregorn. Slednji je v ekipi glavni računalniški programer, za programiranje uporabi tudi veliko svojega prostega časa, trenira pa nogomet.

Drugi Luka, Poženel, pa je zadolžen za družbene medije in stike z javnostjo. Gimnazijski program v Ilirski Bistrici obiskuje Tevž Sedmak, ki je edini v ekipi tudi doma v tem kraju, skrbi pa za dizajn in kreativo. V prostem času igra kitaro, kolesari, igra videoigrice. Edini, ki se šola v Postojni, pa je Žan Černe. Končal je 3. letnik gimnazije v šolskem centru Postojna, v ekipi je grafični oblikovalec, sicer v prostem času rad oblikuje fotografije, končal pa je tudi glasbeno šolo.

Praksa bi morala biti koristna

»Praksa bi po našem mnenju morala biti zadeva, od katere dijak nekaj odnese, veliko novega znanja s področja, za katerega se šola,« o problemu, s katerim se ukvarjajo, razlaga vodja skupine Patrik Benčina. »V resnici pa se večinoma dogaja, da gredo dijaki na prakso samo zato, da dobijo podpisan dokument, da so jo opravili, tam pa ne počnejo nič uporabnega. Večina naših sošolcev, na primer, je šla na prakso k Slovenskim železnicam, tam pa so zvijali kable in čistili vagone, kar je čisto zunaj programa tehnik računalništva.« Zato so se mladeniči odločili, da bodo naredili platformo, ki bo povezala dijake, ki iščejo prakso, in podjetja, ki jo ponujajo. Pošteno priznajo, da je idejo za to dal Tai Čadež Jurman, dijak iz podjetniškega krožka v Portorožu, ki pa potem ni več delal za to idejo, zato so jo prevzeli in razvijali naprej.

Dijak si sam izbere najustreznejše podjetje

K sodelovanju so pritegnili več podjetij, pri tem jim je pomagal tudi e-študentski servis. Aplikacija deluje tako, da dijak vpiše, v katerem kraju in na kateri poklicni smeri želi opravljati prakso, program pa mu ponudi seznam podjetij, ki ustrezajo kriterijem, in kontakte, kamor lahko odda prošnjo. »S tem omogočamo, da dijak lahko izbere prakso, kot si jo želi oziroma ki je primerna za smer šole, na katero hodi,« pojasni Žan. Aplikacija tudi podjetjem, ki želijo sodelovati, omogoča neposreden pristop. Tja lahko vpišejo, kakšno delo ponujajo dijakom na praksi, koliko mest imajo zanje itd.

Za zdaj aplikacijo še razvijajo, a računajo, da bo nared že za prihajajoče šolsko leto. Za zdaj so se osredotočili na sodelovanje s podjetji v okolici. »Imamo pokrito Ilirsko Bistrico, Koper in Sežano,« pove Luka Poženel in doda, da se nameravajo razširiti na vse regije v državi.

Najdi prakso ni njihov prvi projekt. Za njimi je dijačko, že delujoča spletna aplikacija za hitro iskanje zapiskov, s katero so se ukvarjali lani. »Imeli smo sošolca, ki je zaradi zdravstvenih težav velikokrat manjkal v šoli,« o tem, kako so prišli do ideje, razlaga Patrik Benčina. »Ni se imel iz česa učiti in je zato vedno koga prosil, naj mu posodi zapiske. Rekli smo si, zakaj ne bi tega naložili na portal in bi bilo vedno tam, kadar koli bi potreboval zapiske. Pa še komu drugemu bi prišlo prav. Tako bi ustvarili prostor, kjer bi si dijaki izmenjevali zapiske.« Uresničitve te ideje so se lotili lani februarja, program pa deluje od letošnjega aprila.

Da bi k deljenju pritegnili dijake z dobrimi zapiski, so se odločili za nagradno igro. Luka Poženel jo je organiziral prek facebooka. Pridobili so kar nekaj novih zapiskov, nagrajenec pa izlet v Berlin. Nagradne igre bodo nadaljevali, zato iščejo sponzorje. Čez poletje pa se bodo tudi sami lotili aktivnega pridobivanja zapiskov, zlasti računajo na letošnje maturante, ki srednješolskih vsebin ne potrebujejo več in bi jim jih lahko odstopili.

Kaj je najtežja stvar pri razvoju takih aplikacij, vprašamo fante. »Znanje,« odvrne Žan Černe. »Preden smo lahko naredili svoj produkt, smo morali pridobiti potrebno znanje. Potem že gre.« In koliko se zasluži s takimi aplikacijami? »Za zdaj se še ne,« pojasni Poženel, »ko pa bomo imeli dovolj aktivnih uporabnikov, bomo na svoji strani lahko ponujali tudi oglasni prostor.« Pri Najdi prakso pa računajo, da jim bo vsako sodelujoče podjetje prispevalo manjšo vsoto za posredovanje. »S tem hočemo postati samostojni, radi bi sami kaj zaslužili in šli še bolj v podjetništvo,« pravi Tevž Sedmak. »V dolgoročni perspektivi pa bi radi odprli svoje podjetje in služili s tem, kar znamo narediti. A najprej mora vsaj eden od nas postati polnoleten.«

na vrh strani pripravil    
IMPRESS