potica na Otočcu
Foto Matej Jordan

Na Gradu Otočec čakajo prav vašo potico!

Na velikonočni četrtek, 13. aprila, bo v romantičnem okolju dolenjskega bisera potekal prvi veliki Festival velikonočne slovenske potice na nacionalni ravni. Bodite zraven!

3. 4. 2017    
sporočilo za javnost

S svojo prisotnostjo in dobro voljo lahko močno pripomorete, da zavest o pomenu in vrednosti slovenske potice ponesemo v svet, ob tem pa morda prav vaša potica lahko postane kraljica Slovenije. Razbijmo mit, da jo znajo speči zgolj starejše kmečke gospodinje, saj je potica živa dediščina, zvezda slovenske tradicije, do katere imamo pravico (in dolžnost) vse generacije.

Vseeno je, kje in kako ste se naučili peke potice. Ni pomembno, ali vam je spretnost priprave zaupala mama, babica, soseda ali prijateljica, ste recept zanjo našli v kateri od imenitnih kuharskih knjig, na spletnem portalu, pri frizerju ... ali pa ste si ga celo izmislili sami. Gotovo znate pripraviti izviren nadev, ob katerem si vaši domači oblizujejo prste, ko ga strgajo s sklede, nedvomno vanj vmešate prav tiste sestavine, ki dajo potici izjemen okus. Ni nujno, da je klasičen orehov, lahko je skutin, pehtranov, lešnikov, rozinov, čokoladni, medeni ... Prepustite se domišljiji, le to pazite, da jo boste spekli v primernem modelu (okroglem, s pokončnimi žlebovi in luknjo na sredini), da bo vaša potica res prava, slovenska.

Častno pokroviteljstvo nad prvim Festivalom velikonočne slovenske potice je navdušeno prevzel minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan, zato bo imela prireditev še večjo težo. Pristojni v njegovem resorju so namreč prav v tem času sprožili postopke za zaščito slovenske potice kot zajamčene tradicionalne posebnosti, vloga pa bo kmalu romala pred Evropsko komisijo. »V kulturni oziroma kulinarični tradiciji našega naroda bi težko našli jed, ki bolje simbolizira praznični jedilnik slovenskega naroda, kot je to potica. Bogata tako po obliki kot po sestavinah predstavlja skorajda temelj umetnij, ki jih znajo speči slovenske gospodinje. Menim, da je zato zelo primerno, da se ime 'slovenska potica' kot zajamčena tradicionalna posebnost tudi zaščiti,« je prepričan mag. Židan, zato tudi sam vabi Slovenke in Slovence k sodelovanju na Festivalu velikonočne slovenske potice.

Svojo edinstveno potico pokažite vsej Sloveniji, kajti vredno je in spodobi se, da vsak na svoj način poskušamo doseči mednarodno zaščito in nenazadnje, kot veleva duh velike noči, darujemo - Sloveniji in tistim, ki našo pomoč najbolj potrebujejo! V Termah Krka bodo, z mislijo nanje, celoten izkupiček od prodanih potic na Festivalu izročili izbrani humanitarni organizaciji.

Na velikonočni četrtek 13. aprila, do 9. ure zjutraj, lahko pa tudi že dan prej, svojo potico prinesite na Grad Otočec. Pod drobnogled jo bo vzela strokovna komisija, ki jo bodo sestavljali prof. dr. Janez Bogataj, sloviti etnolog in avtor knjige Potice iz Slovenije, mag. Marlena Skvarča, priznana senzorična ocenjevalka živil in nekdanja profesorica na ljubljanski Biotehniški fakulteti, ter Dejan Pavlič, chef de cuisine na Gradu Otočec. Za najboljše bodo razglasili tri, avtorji pa bodo prejeli zlato, srebrno in bronasto priznanje.

Nagrajene potice bodo v okviru prireditve, ki je nikakor ne smete zamuditi - začela se bo ob 12.00 uri, povezovala pa jo bo priljubljena televizijska voditeljica Bernarda Žarn - prodali na dobrodelni dražbi. Vodil jo bo izkušen dražitelj Mitja Meršol. Tudi vse druge prispele potice bodo ta dan na Gradu Otočec naprodaj po simbolični ceni, celoten izkupiček prodaje in dražbe pa bo šel v dobrodelne namene, kot že rečeno, za pomoč ljudem v stiski. Podrobnosti o festivalu si lahko preberete na spletni strani Term Krka www.terme-krka.com, kjer najdete tudi prijavnico.

Že imate zamisel, kako se boste lotili? No, za to je še čas, s prijavo pa nikar ne odlašajte. Kdo pravi, da ne bo ravno vaša potica najboljša, najbolj slovenska, najbolj izvirna? Sprejmite izziv in bodite zraven! V čast naše dediščine, prednikov, tradicije ... Kraljica naših sladic si zasluži mednarodno priznanje in ustrezno zaščito.

Grad Otočec čaka prav vas in vašo najljubšo potičko.

na vrh strani pripravil    
IMPRESS